Een andere wereld

`Kun jij verstaan wat zij zegt?`, vraag ik aan Arlen. `Ze slist wel heel erg, zouden alle Argentijnen zo slissen?’.
`Ze is de eerste Argentijnse die we tegenkomen, dus ik zou het niet weten’ , antwoordt Arlen.
Het is woensdag 15 februari, onze eerste volle dag in Argentinie. We zien een bordje met cabaña’s en vragen aan de mevrouw achter de bali of ze plek heeft. Dat heeft ze en ze zegt dat we haar moeten volgen naar de ‘casa’ (huis) en dat ze ons de ‘llave’ (sleutel) zal geven. In Chili en Spanje zijn we gewend dat ze ‘casa’ uitspreken als ‘cassa’ en ‘llave’ als ‘djabe’. Maar deze mevrouw zegt `casha’ en ‘sjabe’. Het is dat we in deze situatie weten wat ze bedoelt, maar anders zou ik toch echt zeggen dat ze een andere taal spreekt.

Als we de volgende dag in El Chalten aankomen en op zoek gaan naar een overnachtingsplek blijkt de mevrouw van ons hostel in El Chalten dezelfde uitspraak te hebben van bovenstaande woorden. De kosten voor overnachting zijn inclusief ‘desayuno’ (ontbijt) wat ze ons met veel geslis en enthousiasme vertelt. Ondanks het feit dat het statistisch niet verantwoord is, concluderen we ter plekke dat het geslis bij de Argentijnen hoort.

Het is niet alleen dat ze blijkbaar van slissen houden, maar ze hebben ook een voorkeur voor woorden waar een ‘s’ in zit. Dit blijkt uit de diverse verkeersborden. Als men in Chili aangeeft dat men langzaam moet rijden, dan staat er ‘lento’ op het verkeersbord, in Argentinie ‘despacio’. Een bocht wordt in Chili aangegeven met ‘curva’, in Argentinie met ‘sinuoso’.

In Chili konden we ons inmiddels redelijk redden in het Chileense Spaans. We waren gewend hoe de Chilenen de woorden uitspreken en welke woorden ze gebruiken. Wij eten veel bananen. In Chili vragen we om ‘platanos’. Als we dit in Argentinie zeggen, vragen ze of we ‘bananas’ bedoelen. Een paprika is ineens ‘moreno’ i.p.v. ‘pimenton’ en mais is nu gewoon ‘maiz’ en geen ‘choclo’. Gelukkig heten onze basisbenodigdheden zoals bier en brood nog steeds ‘cerveza’ en ‘pan’.

In de winkels is het ook even wennen, ook al is de keuze nu meestal groter dan in Chili. Na ruim acht maanden Chili wisten we precies welke producten we wilden kopen en in een oogopslag konden we direct zien of ze het betreffende product wel of niet hadden. De ‘Sahne Nuss’ chocola van Nestle was in Chili veruit de lekkerste chocola. Hier hebben we dus vele repen van gegeten. In Argentinie is er geen chocola van Nestle te vinden, dus moesten we op zoek naar een ander merk. De afgelopen twee weken hebben we al diverse merken uitgeprobeerd. Cofler blijkt een erg goed alternatief te zijn. Voor onze Chileense ‘turron de mani’ (Nougat reep met pinda`s. Zoet en hartig, werkt goed bij een accuut honger gevoel), hebben we minder goede alternatieven gevonden.

We zijn nu twee weken in Argentinie waarbij we de plaatsen El Chalten en El Calafate hebben bezocht. Deze twee plaatsen liggen op een afstand van 210 km. Hier tussen is niets, behalve halverwege een hotel, voor de verdere rest is het een kaal landschap met uitzicht op bergen en wat meren. Zo’n uitgestrektheid is in Nederland niet voor te stellen. Een afstand van Den Haag naar Enschede waartussen niets is behalve een hotel in het midden, waar nu Amersfoort is. Beide plaatsen, El Chalten en El Calafate zijn de higlights voor toeristen die in (zuid)-Argentinie op vakantie gaan. Voor ons ligt het toevallig op onze route, een route die we door Argentinie moeten nemen omdat dit deel van Chili niet begaanbaar is doordat het uit een grote sneeuw- en ijsvlakte bestaat. Onze kennismaking met Argentinie bestaat dus alleen uit deze twee zeer toeristische plaatsen en ‘het niets’ dat er tussen in ligt. Dit maakt het uiteraard erg lastig om Chili met Argentinie te vergelijken.

In Chili zijn we in de twee meest toeristische plaatsjes geweest, Pucon en San Pedro de Atacama. In deze twee plaatsen zijn voldoende restaurantjes, hotelletjes en reisburo’s waarbij tours geboekt kunnen worden naar de nationale parken in de buurt. Echter, in El Chalten en El Calafate is alles veel luxer, beter afgewerkt en beter toegankelijk voor toeristen. De restaurantjes die je daar ziet zouden niet misstaan in Nederland en ze zijn verwarmd, wat in Pucon en San Pedro de Atacama lang niet altijd het geval is (terwijl het daar ’s avonds erg fris wordt). Dit zie je ook terug in de toeristen. Komen in Pucon en San Pedro de Atacama voornamelijk jonge mensen, hier in Argentinie zien we regelmatig busladingen gevuld met ‘pensionado`s’. Voor mensen slecht ter been, is het hier in El Calafate geen probleem.

De topattractie van El Calafate, de gletsjer Perito Moreno, is ook met rolstoel te bezoeken. Een deel van de paden die daar zijn aangelegd om iedereen een goed zicht te geven op de gletsjer, is toegankelijk met de rolstoel, zodat ook mensen in een rolstoel kunnen genieten van dit wereldwonder. Wij zijn er uiteraard ook naar toe gegaan en hebben een paar opnames gemaakt van de afbrokkelende gletsjer (zie filmpjes onderaan).

Over een week zullen we weer in Chili aankomen. Ik ben benieuwd hoe dat zal aanvoelen. Zal ik de luxe van Argentinie missen of zal ik het gevoel hebben weer thuis te komen?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Argentinië, Bijzonderheden. Bookmark de permalink .

3 reacties op Een andere wereld

 1. Koos Saathof zegt:

  Geweldige filmpjes van de gletsjers!!!!

 2. wim zegt:

  Hoi Jeannette en Arlen,

  Dit is prachtig om te zien. Niet vreemd dat hier veel toeristen naar toe gaan.

  Nog heel veel plezier in de ‘laatste’ fase van jullie avontuur. Ik blijf de verhalen trouw lezen.

  Groeten, Wim

 3. Marcel zegt:

  Hoi Arlen en Jeannette,

  Mooie opnames van de gletsjers. Moesten jullie lang wachten op het afbreken van die grote stukken ijs? Het ziet er op de filmpjes al spectaculair uit, maar het moet in het echt nog veel indrukwekkender zijn. Kunnen wij hier in Nederland met het kruiende ijs van een tijdje terug niet tegenop.

  Groet, Marcel

  P.S. Blauwe plekken al weer een beetje weggetrokken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s