Met z’n allen alleen

‘Jullie kunnen jullie fiets in het schuurtje plaatsen’.
Dit hebben we al een aantal keren gehoord op plekken waar we willen overnachten op de Carretera Austral. Hier kunnen ze namelijk niet zo snel bevatten dat wij te voet zijn, ze denken dat iets met wielen wel een fiets moet zijn. Alle buitenlanders fietsen immers. Fietsers die wij, nu we op de Carretera Austral zitten, vaak tegenkomen.

‘Mag ik een foto van jullie maken?’
‘We hadden in Villa O’Higgens al van jullie gehoord’.
‘Hebben jullie die wandelkar zelf gemaakt?’
‘Jullie zijn de eerste wandelaars die we hier tegenkomen’

Dit zijn zomaar een paar reacties van fietsers die we ontmoeten op de Carretera Austral. Fietsers die stoppen om een praatje met ons te maken en na een paar minuten vragen of we het niet erg vinden dat ze een foto van ons maken. Dit geldt niet voor de Italiaan die ons een paar dagen geleden op z’n fiets inhaalde. Hij laat trots zien dat hij ons gefilmd heeft terwijl hij ons naderde. ‘Mijn zwager houdt ook van wandelen en zal deze wandelkar geweldig vinden’, licht hij ons toe.

De Carretera Austral, de hoofdweg van ruim 1200 km in het zuiden van Chili, van Puerto Montt naar Villa O’Higgins. Villa O’Higgens is het einde van de Carretera Austral, ook wel Ruta 7 genoemd. Van daar uit kun je niet meer over land verder naar het uiterste zuiden van Chili. Een grote ijsvlakte ‘verspert de weg’. Vanuit Villa O’Higgens zullen we Argentinië een stukje (400 km) in moeten om vervolgens weer terug te keren, Chili in, om naar ons (bijna) eindpunt Punta Arenas te lopen. Punta Arenas is de meest zuidelijke stad op het vasteland van Zuid Amerika. Het meest zuidelijke punt van het vasteland is Cabo Froward. Hier is niets, behalve een kruis, ons eindpunt.

Voordat we de Carretera Austral op gingen, hadden we nog nauwelijks andere fietsers gezien. Nu ontmoeten we er dagelijks vijf tot tien. Sommigen ervan fietsen van zuid naar noord en anderen van noord naar zuid. De één fietst tot Santiago de Chile, de ander helemaal tot Alaska. In dit deel van Chili moet iedereen die van noord naar zuid gaat, of andersom, de Carretera Austral nemen. De fietsers komen uit diverse landen zoals uiteraard Chili, maar ook Brazillië, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Noorwegen, Colombia, Spanje en niet te vergeten, Nederland.

We komen niet alleen fietsers tegen op de Carretera Austral maar ook motorrijders, campers en uiteraard auto’s. De maanden januari en februari zijn de maanden om ‘de Carretera Austral te doen’. De Chilenen en Argentijnen vieren die maanden hun zomervakantie.

Hieruit zou je kunnen afleiden dat het gezellig druk is op de Carretera Austral. Dit klopt deels. Het is leuk iedere dag wel wat mensen onderweg te spreken. En ja, ik voel me gevleid als mannen / fietsers, die twintig jaar jonger zijn, vragen of ze een foto van mij (en Arlen) mogen maken. Ook al besef ik dat het ze om de wheelie gaat en niet om mij. Maar, na een paar minuten scheiden onze wegen zich weer. De fietsers die ons inhalen gaan er, in onze ogen, met hoge snelheid vandoor, en we zullen ze niet meer zien. De meesten fietsen zo’n 75 tot 100 km per dag. Tot nu toe is ons maximum 45 km.
Een enkele keer zien we ze nog wel, als we in hetzelfde plaatsje overnachten. Wij vertrekken meestal wat eerder en als we dan een uurtje onderweg zijn, halen ze ons, voor de laatste keer, weer in.

Toen we aan de Carretera Austral begonnen dacht ik dat we onderweg wel veel zouden tegenkomen aan horeca voorzieningen. Het is immers de doorgaande weg van noord naar zuid. Ik zag het al voor me, iedere tien km een plek waar we lekker koffie zouden kunnen drinken en daarbij een ‘Kuchen’ kunnen eten (De Duitse invloed is soms merkbaar in het Chileense taalgebruik). Niets is minder waar. Tussen de dorpjes in, is niets. Soms is dat niet mogelijk omdat aan weerszijden van de weg een ondoordringbaar bos is. Maar ook op plekken waar wel ruimte is voor horeca, is niets.

Er is zo weinig omdat de Carretera Austral nog erg jong is. Pas in 1976 is er begonnen met het aanleggen van deze weg, onder de militaire dictatuur van Pinochet (tegenwoordig wordt deze periode in Chili ‘militair regime’ genoemd i.p.v. dictatuur). In 2000 is het laatste stukje naar Villa O’Higgens aangelegd. Dus, mede dankzij Pinochet kunnen wij onze tocht maken. Desondanks voel ik me absoluut geen volgeling van Pinochet, ook al volg ik wel zijn weg. In het plaatsje La Junta staat een monument ter ere van Pinochet. Met gepaste tegenzin ga ik hieronder staan voor een foto.

Inmiddels zijn we aangekomen in Coyhaique, de enige echte stad (ongeveer 50.000 inwoners) aan de Carretera Austral. Coyhaique ligt precies in het midden van deze lange weg. Hier in het centrum wemelt het van de toeristen. Het zijn er zoveel dat ieder z’n eigen gang gaat en geen interesse meer heeft in elkaar. Zonder wheelie gaan wij ook op in de anonimiteit van de westerse toerist. Zo kunnen we alvast wennen voor als we straks weer terug zijn in dichtbevolkte Nederland.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Region 11: Aysen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Met z’n allen alleen

 1. Karl Kusters zegt:

  Hoi Arlen en Jeanette,

  Vreemd dat de naam van Pinochet nog niet verwijderd is van het monument. Er mag immers best een monument zijn voor de Carretera Austral waar toch veel mensen aan gewerkt hebben, maar dat dit nou de verdienste is van Pinochet?

  Maar gelukkig kunnen we de naam altijd nog uit de foto wegshoppen.

  Groetjes,
  Karl

 2. Annet zegt:

  Het lijkt wel of de omgeving steeds mooier wordt! Het doet me een soort van genoegen dat het monument voor Pinochet daar schril bij afsteekt.

 3. Sophie zegt:

  Wat een geweldige tocht. Ik vind het leuk om af en toe te zien hoe het met jullie gaat en wat jullie allemaal meemaken… Heel veel succes nog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s