Chileense honden

Laat ik maar meteen duidelijk zijn, ik houd niet van honden. Ik houd ook niet van katten, kinderen of vis, maar het minst houd ik van honden. Dat er weinig goeds is aan honden blijkt al uit de uitdrukkingen met hond, zoals hondenleven en hondenweer. En ‘zo trouw als een hond’ is een bewijs dat honden dom zijn. Ik zal hier niet verder over uitweiden, dat heeft Hans Dorrestein al uitvoerig gedaan in “Het anti-hondenboek”.

Chili is een mooi land als je van honden houdt. Chili is ook een mooi land als je niet van honden houdt, maar het grote aantal honden in Chili is duidelijk een bonus voor de hondenliefhebber. Voor mij is het een situatie die ik moet accepteren. Tijdens de wandeltocht die ik met Jeannette door Chili maak word ik dagelijks geconfronteerd met deze hijgende, grommende en blaffende viervoeters. Slechts een enkele keer blijven ze doodstil, maar daarover later meer.

Er zijn veel honden in Chili. Er zijn misschien wel meer honden dan mensen in Chili. Nu is de bevolkingsdichtheid in Chili niet zo hoog, het land telt ongeveer 16 miljoen zielen, maar de honddichtheid is in sommige gebieden hoger dan in menig asiel in Nederland. De honddichtheid lijkt ook hoger naarmate de bevolkingsdichtheid hoger is. De mens trekt blijkbaar honden aan.

Er zijn twee soorten honden in Chili: erfhonden en zwerfhonden. Het is heel gemakkelijk om deze twee soorten uit elkaar te houden. De erfhonden blaffen en de zwerfhonden niet. Zwerfhonden kennen hun plek. Ze weten dat ze afhankelijk zijn van wat de mens achterlaat en zijn nederig naar alle mensen. De erfhonden niet. Ze hebben het idee dat ze hun baasje moeten waarschuwen en beschermen tegen alles wat binnen een straal een 25 meter van het erf komt. Daarbij zijn er twee soorten erfhonden: erfhonden die op het erf blijven en zij die de straat op gaan. De honden die op het erf blijven zijn alleen maar irritant. Ze kunnen je misschien een keer laten schrikken door stilletjes naar het hek te sluipen en ineens een keel op te zetten als je vlakbij bent, maar verder zijn het zielige beestjes. Ze blijven blaffen tot je weer minstens 25 meter verder bent en hebben dan het idee dat ze een goede daad hebben verricht voor het baasje. Dat is anders bij de honden die de straat op gaan. Dan wordt het gevaarlijk. Gevaarlijk voor ons, maar ook voor de honden.

Wij zijn gewaarschuwd voor de honden in Chili. Een van de grootste gevaren is hondsdolheid. We zijn nog geen hondsdolle hond tegengekomen, hoewel elke erfhond voor mij als hondsdol overkomt, maar hebben ons wel voorbereid op een eventuele ontmoeting met een dergelijk agressief beest. We zijn ingeënd tegen hondsdolheid en we hebben anti-hondenspray gekocht. Een klein spuitbusje met een soort pepperspray waarmee we vrijwel gegarandeerd deze dolle honden kunnen verjagen. Maar we hebben ontdekt dat het dreigen met het gooien van een steen ook heel goed werkt om erfhonden die de straat op komen van je af te houden. Maar we dreigen niet alleen, we gooien ook. Maar alleen als ze van het erf af komen. De zieligerds die alleen maar achter een poort of hek staan te blaffen laten we met rust. Zodra ze een poot op de openbare weg zetten, mogen wij gooien. Dat hebben Jeannette en ik afgesproken. Dan blijkt overigens dat de erfhonden niet alleen zielig en dom zijn, maar ook nog laf. We krijgen, helaas, vaak de kans niet eens om te gooien. Zodra we een steen proberen te pakken, vluchten de erfhonden het erf op.

Maar voor de erfhonden bestaat er een veel groter en dodelijker gevaar dan twee wandelaars die niet goed kunnen mikken. Het voorbijrazende verkeer draagt een behoorlijk steentje bij aan het terugdringen van de hondenpopulatie in Chili

Het nu volgende gedeelte kan als schokkend worden ervaren door jonge en/of gevoelige lezers.

Vrijwel dagelijks, en vooral als we een stuk over de verharde weg lopen, worden we geconfronteerd met de stille getuigen van de ongelijke strijd tussen hond en gemotoriseerd verkeer. Regelmatig zien we een hond op het asfalt liggen. Soms net aangereden en overleden, soms lijkt de hond er al maanden te liggen. Hij is dan helemaal platgereden en ingedroogd en eigenlijk is alleen zijn harige huid nog zichtbaar als overblijfsel.

Dode honden worden ook wel verwijderd van het wegdek, maar als dat niet bijtijds gebeurt zijn de restanten van de hond niet meer helemaal te verwijderen. Zijn silouet blijft achter als een donkere vlek op het wegdek samen met een paar plukjes huid en haar die inmiddels versmolten zijn met het asfalt. Is de hond bijtijds van de weg gehaald en in de berm gedumpt dan zijn de restanten niet meer direct zichtbaar maar de geur van rottende hond, een scherpe en penetrante lucht die prikkelt in de neus en je de adem beneemt, verraadt overduidelijk de aanwezigheid van het hondenlijk.

Het zijn overigens waarschijnlijk vooral de zwerfhonden die het slachtoffer worden van het voorbijrazende verkeer. Zwerfhonden zijn er ook in twee soorten: stoere en zielige. De zielige zijn zichtbaar gewond. Ze lopen nog slechts op drie poten of hebben een wond op hun lijf. Hun kop hangt omlaag en de staart bevindt zich vooral tussen de poten. Ik twijfel of er tussen de zielige honden ook simulanten zitten die met hun zieligheid rekenen op meer compassie van de mens. Ik denk het niet, dat zou immers betekenen dat de simulerende zielige hond ook nog enige intelligentie zou hebben. Hoewel ik, in een vlaag van ongekende compassie, een zielige op drie poten lopende hond er op betrapt heb dat hij er wel erg snel en gemakkelijk vandoor ging met het door mij toegeworpen brood. De stoere zwerfhond loopt met zijn kop en staart omhoog, snuffelt aan alles wat hij tegenkomt en hier en daar licht hij zijn pootje om zijn geur achter te laten.

Vuilniszakken zijn voor deze hond niet veilig. Als hij erbij kan worden ze aan stukken gereten om het beetje eten dat er mogelijk in zit te kunnen bemachtigen. Om die reden wordt het vuilnis in Chili in grote metalen korven, ruim een meter boven de grond geplaatst of het wordt aan een boom gehangen zodat de honden er niet bij kunnen. Een vreemde manier van de Chilenen om zich aan te passen aan de aanwezigheid van al die zwerfhonden. Er zijn gemakkelijkere oplossingen, knoop niet het vuilnis, maar de zwerfhonden op aan de hoogste takken in de boom.

Maar ja, de zwerfhonden horen bij Chili en Chilenen zijn zachtaardige mensen. Daarom is het een veilig land en kunnen wij hier wandelen. Ik moet dus maar wennen aan die honden, maar vraag me wel af of me dat het komende half jaar nog gaat lukken.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bijzonderheden. Bookmark de permalink .

6 reacties op Chileense honden

 1. Sylvie zegt:

  Mensen die geen liefde voor dieren hebben zijn ook niet in staat van mensen te houden.
  Ik heb medelijden met u.

 2. Cindy zegt:

  Ze kunnen beter u aan de hoogste takken van de boom binden, niet? Door zo’n rotmensen gelijk u maken honden zoveel mee! Waarom zou g in godsnaam een hondenhater zijn? Met een beetje geduld kunt g ze zoveel leren, ze doen alles voor u! Zoveel liefde dat zo’n beestje geeft… Mocht g ietsje meer werkende hersencellen hebben zou g weten dat g zelf ook van dieren kunt leren! Ze zijn ’t belangrijkste in’t leven, waarom? Omdat ze u nooit laten stikken terwijl mensen dat wel doen, mensen weten gvd niet eens wat vriendschap of liefde is!!

 3. weblog49 zegt:

  Knoop niet het huisvuil, maar de zwerfhonden op aan de hoogste takken van de boom..??
  Walgelijk, dit verhaal van 5 november. Zeer respectloos en gevoelloos.

 4. Guus van de Burgt zegt:

  Ik kom net terug uit China. Daar kon je de honden opeten. Het smaakt naar stoofvlees, maar is erg taai, geen aanrader.

 5. marcel zegt:

  Er komt zeker geen opvolger van Bonk als jullie weer thuis zijn denk ik zo?

 6. ZijalleenisZij zegt:

  Ik houd niet van dierenhaters………

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s