Loos alarm?

Het alarm gaat af en ondanks het feit dat het 12.00 uur is, schrik ik toch een beetje. Ik ben er nog steeds niet aan gewend dat in iedere grote plaats in Chili, iedere dag om 12.00 uur het alarm afgaat. In Nederland is dat maar 1 keer per maand, de eerste maandag van de maand om 12.00 uur. Meestal ben ik op dat tijdstip op kantoor bij NEN en schrik ik ook altijd een ‘beetje wakker’.

In Chili gaat er vaker wat mis dan in Nederland, dus vinden de Chilenen het vast belangrijk om het alarm vaak te testen en dat iedereen weet hoe het alarm klinkt. Er komen hier regelmatig (kleine) aardbevingen voor, soms met een tsunami en af en toe wordt een vulkaan weer actief.
Tot nu toe, maandag 19 september, heb ik in Chili het alarm alleen nog maar om 12.00 uur gehoord. We hebben nog geen echte rampen meegemaakt, behalve twee kleine aardbevingen die het Nederlandse nieuws, terecht, niet hebben gehaald.

De eerste aardbeving hadden we al in de eerste week dat we in Chili waren. We waren toen nog niet begonnen met lopen en zaten in een luxe hotel in Arica, de meest noordelijke grote stad in Chili, vlakbij Peru. Het was dinsdagavond 7 juni iets na 11 uur. We hadden net een biertje op en wilden gaan slapen. Echter, net voordat we op wilden staan voelden we drie kleine, duidelijk te onderscheiden schokken. Het was alsof we even heen en weer geschud werden. Maar, het duurde dermate kort dat het allemaal al weer voorbij was voordat we het besefte en we iets zouden kunnen doen. De dag erna zagen we op internet dat wat we gevoeld hadden een aardbeving was in het zuiden van Peru, Tacna (6.5 op de schaal van Richter).

De tweede aardbeving die we hebben meegemaakt is eigenlijk de moeite van het vermelden niet waard. Het speelde zich af op woensdag 27 juli in Tocopilla (de stad waar de Chileense voetballer Alexis vandaan komt die sinds kort bij Barcelona speelt). We zitten lekker te eten bij de Chinees en we voelen dat er wat trilt. We kijken elkaar aan en denken eerst dat er een vrachtwagen door de straat rijdt. Maar plots rent het hele Chinese gezin van het restaurant, met een baby op de arm naar buiten en schreeuwt ‘terremoto’. Aangezien ‘terremoto’, ‘aardbeving’ betekent volgen wij hun voorbeeld. Als we buiten komen zien we dat iedereen verder gewoon rustig doorloopt. Na een paar minuten gaan we weer naar binnen en eten de rest van ons inmiddels lauwe Chinese eten op. Bij navraag blijkt dat er een aantal jaren geleden een zware aardbeving was in Tocopilla, waardoor sommige mensen al bij een kleine trilling in paniek raken.

Het is nu maandag 19 september en we hebben een rustdag in Ovalle. Aangezien het een nationale feestdag is, is bijna alles dicht. We zitten om 18.10 uur op het centrale plein en eten een ijsje in het zonnetje. Plots gaat het alarm af, hetzelfde alarm als deze ochtend om 12.00 uur. Maar deze keer gaat het niet 1 keer af, maar 3 keer. Ik kijk verschrikt Arlen aan. Wat te doen, wat is er aan de hand? Ik voel niets, dus geen aardbeving en heb geen idee waarom het alarm afgaat. Een paar mannen rennen hard weg. Waarom zijn zij bang? De rest van de mensen, een paar gezinnen met kinderen die net een suikerspin aan het eten waren, gaan gewoon door alsof er niets aan de hand is. Ik begrijp hier niets van en wil graag weten wat er aan de hand is. Een restaurantje aan het plein gaat net open en we gaan daar naar toe voor informatie.
Toevallig werkt daar een Chileen die goed Engels spreekt (het is echt een uitzondering als een Chileen beter Engels spreekt dan dat wij Spaans spreken, terwijl ons Spaans nog zeker voor verbetering vatbaar is). Deze Chileen heeft een paar jaar in Amerika gewoond en daar Engels geleerd.
Hij vertelt ons dat als het alarm drie keer afgaat dat dit bestemd is voor de mensen van de (vrijwillige) brandweer. Op deze manier weten zij dat zij zo snel mogelijk naar de brandweerkazarne moeten komen om uit te rukken.

En inderdaad, 15 minuten later zien we een brandweerbusje voorbij rijden. Drie mannen staan in het open gedeelte van het busje. Eentje is nog bezig om zijn brandweerpak goed aan te trekken. Als het busje een door de bocht gaat valt deze man bijna uit het busje.
We zijn nu gerustgesteld dat er niet meer aan de hand is.

Maar, een kleine 4 uur later gaat het alarm weer af. Deze keer niet drie keer kort maar 1 keer en heel lang. We zitten in een restaurant en hebben net ons eten op. Wat is er nu aan de hand? Ook nu zien we een paar mannen hard wegrennen en de rest doet alsof er niets aan de hand is. Aan een serveerster vragen we ‘bomberos’ (brandweer) en zij beantwoordt bevestigend. We snappen het niet. Wanneer is het nu voor ons bedoeld? En waarom gaat het alarm nu eenmaal heel lang af?
Aangezien we maar 100 meter van de brandweerkazerne zitten besluiten we om daar te gaan kijken. Verschillende mannen komen in een auto, met sirene, hard aangereden en springen in de grote brandweerwagen die klaarstaat. Uiteindelijk rukken twee grote brandweerwagens uit, dit allemaal binnen 5 minuten. Blijkbaar is een lang groot alarm ernstiger dan drie korte alarmen.
Maar, wanneer een alarm bedoeld is voor ons, weten we nog steeds niet, hopelijk zullen we het nooit meemaken.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Region 4: Coquimbo. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s