Boos en blij

Ik ben boos en verbijsterd. Ik begrijp het niet meer. Ik schreeuw naar Jeannette van vreugde en plezier, van ontzag voor de natuur en wat ik zie. Twee enorme rotsen, tientallen meters hoog, en een smal karrenspoor dat er precies tussendoor loopt. Jeannette lijkt zo nietig en klein tussen die enorme rotsblokken. Ik ben blij dat we hier lopen en ik ben boos op Juan Carlos en Rodrigo. Ik lijk wel manisch depressief, mijn stemming wisselt zo heftig, dat ken ik van mezelf niet. Het had niet veel gescheeld of we hadden hier niet gelopen. Juan Carlos en Rodrigo wilden dat we de ruta 5 zouden nemen. Gelukkig is dat ruim twintig kilometer om en waren we eigenwijs. Op Google Earth zag ik een weg binnendoor, langs de kust. Misschien een stuk zwaarder en moeilijker, maar wel twintig kilometer korter.

Ik heb medelijden met Juan Carlos en Rodrigo. Ze weten niet hoe mooi het hier is. Ze kennen het nationaal park Pinguino de Humboldt, maar wat er tien kilometer verder te zien is, weten ze niet. Ze zijn hier nog nooit geweest. Ze rijden alleen via de grote weg van La Serena naar het nationaal park, maar gaan niet buiten deze gebaande paden. Juan Carlos is gids en Rodrigo werkt voor Conaf, als zelfs zij dit niet kennen, hoe staat het dan met de gemiddelde Chileen?

Ik kan niet lang boos blijven, daarvoor is het hier veel te mooi. Grillige rotspartijen, glooiende groene heuvels, velden vol gele bloemen. Ik loop niet meer snel. Het pad is af en toe lastig, met veel keien, maar dat deert me niet. Ik sta voortdurend stil om foto’s te maken. Het is hier veel te mooi om snel door te lopen en we pauzeren langer dan normaal. Zo komen nooit in Chungungo.

In La Serena zien we Juan Carlos weer en ik vraag hem of hij echt nog nooit in Chungungo geweest is. Hij heeft er wel van gehoord, zegt hij, maar hij komt uit Santiago en woont pas twee maanden La Serena. Hij heeft nog geen tijd gehad om dit gebied te verkennen. Ik adviseer hem er snel naar toe gaan. Het is één van de mooiste stukjes Chili die we gezien hebben. Ik stel ook mijn oordeel over Juan Carlos bij. Ik vergeef hem dat hij dit nog niet kent, maar vraag me toch af of hij Chungungo binnenkort echt gaat bezoeken.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Region 4: Coquimbo. Bookmark de permalink .

7 reacties op Boos en blij

 1. Koos Saathof zegt:

  jullie schrijven best veel en het is leuk om te volgen.
  geniet ervan en laat je niet boos maken…

  koos

 2. marian zwiers zegt:

  Hallo Arlen en Jeannet

  Sinds twee weken lees ik over jullie tocht, ben nu ongeveer bij
  Ik vind het geweldig wat een avontuur.
  Zo,n vreemde natuur voor mij
  Heb vergekeken bij jullie pietepeuterig stukkie Pieterpad, en Drentepad gelopen.
  maar het heeft mijn belangstelling.
  vond het ook leuk jullie wheelies te zien, ik had een wandelwagen, een joggingkar voor mijn spullen , ging ook goed.
  Blijf jullie volgen, alvast dank voor de verhalen
  Ik vind ze beter dan de uitgelekte millioenennota en de komende bezuinigingen.
  Hartelijke groeten Marian Zwiers uit Nieuw Balinge in Drente

 3. r clemens en l van elven zegt:

  beste arlen en jeanette.

  we blijven onder de indruk van jullie prachtige verhalen en hele mooie foto’s. we hopen dat het goed gaat met jullie. wij blijven jullie op de “voet” ( vanuit de stoel) volgen

  groetjes rene en loes.

 4. Hennie van den Broek zegt:

  Hee Arlen en Jeannette,

  Dit ziet er inderdaad echt supermooi uit. Echt fleurig met die gele bloemetjes. Maar zoals zo vaak ken je de mooiste plekjes dicht bij huis vaak niet. (Dat geldt misschien voor Juan en Rodrigo ook)Dat is hier ook zo. Als je hier in de Staatsbossen komt is het ook echt supermooi nu. Een en al paars bloeiende hei tussen de bomen. Daartussen lopen Schotse Hooglanders. Dan snap je soms ook niet dat mensen hier uit de buurt op vakantie gaan en het zo dichtbij zooo mooi is.Nou geniet er nog van saampjes en Arlen hopelijk gaan de wisselende stemmingen weer weg en ben je alleen nog maar vrolijk. Ik ben vandaag jarig. Ja, ja, 46 alweer. Dus wij gaan vanmiddag en avond feest vieren.

  xxx Hennie.

 5. Alexander zegt:

  Dit ziet er uit als een prachtig landschap! Mooi om te lezen dat jullie behalve de nodige ontberingen ook dit soort verborgen schatten tegen komen op jullie tocht.

  Succes!

 6. Hoi jeannette en Arlen,

  Wat een prachtige natuur; als je er middenin bent, is het natuurlijk nog meer spectaculair.
  Wat een avontuur. Dit nemen jullie je hele leven mee. Fantastisch en petje af voor dit avontuur.

  Groetjes Frans en Riet

 7. Marijke zegt:

  Dat ziet er echt fantastisch uit zeg!! Daar zou ik ook uitgebreid de tijd voor nemen!!

  Veel plezier weer de komende tijd!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s