Lente

Na twee maanden lopen in de woestijn, zien we voor het eerst bloemen in de woestijn. Het begint met een paar kleine bloemetjes die wit en roze gekleurd zijn, maar na een paar kilometer, wordt het steeds kleurrijker. Paarse bloemen, gele bloemen en veel cactussen. Het lijkt wel alsof de lente begonnen is. We horen zelfs vogeltjes fluiten. Dit is wennen voor ons. Na de altiplano, waar we genoeg lama’s hebben gezien, hebben we vervolgens in de woestijn geen dieren meer gezien of gehoord. Lekker rustig, maar ook een beetje onnatuurlijk. De natuur behoort ‘natuurgeluiden’ te hebben. Ik had ze eigenlijk niet echt gemist, de vogelgeluiden, maar nu ik ze weer hoor, voelt het goed aan, er is weer leven om ons heen. Helaas geldt dat niet voor het vogeltje dat we even later langs de kant van de weg zien liggen. Zo te zien is hij pas net overleden. Hij ligt op zijn rug met z’n pootjes en snaveltje recht omhoog. Het is dat vogeltjes niet op die manier slapen, anders zou je denken dat het vogeltje slaapt. De doodsoorzaak is onbekend, maar als ik zou moeten raden, denk ik dat deze vogel een hartstilstand heeft gehad. Zou hij geschrokken zijn van ons? Twee mensen die zich al vijf dagen niet gewassen hebben en met een raar karretje door de woestijn lopen?
We twijfelen, maken we wel of geen foto van deze dooie vogel, zo mooi dood zie je ze niet vaak. We doen het niet. We hebben nog nooit foto’s gemaakt van dode dieren en zien er ook nu vanaf.

‘De bloeiende woestijn’. We wisten het niet van te voren, maar het blijkt dat het gebied waar we nu zijn, hierom bekend staat. Dat wil zeggen, eens in de zoveel jaar staat het hier in bloei gedurende de maanden augustus en september omdat het hier dan heel af en toe regent. Zo’n vier tot vijf keer per maand valt er een beetje regen. Het mag eigenlijk geen naam hebben. Gedurende de andere maanden is het hier een droge boel, zoals in de rest van de woestijn. We hebben dus geluk dat we dit allemaal mogen meemaken. Behalve als het op een ochtend, net als wij de tent willen opruimen, regent. Al vanaf vijf uur deze ochtend horen we een lichte miezerregen vallen op onze tent. Toen ik dat hoorde ging ik er vanuit dat het om half acht, als wij op willen staan, wel droog zou zijn. We besluiten om in de tent te ontbijten. Normaal ruimen we eerst alles op en ontbijten we buiten om daarna direct te kunnen vertrekken. Gelukkig stopt het met regenen nadat we ons ontbijt, een pak koekjes, op hebben.

De ‘bloeiende woestijn’ geeft me een lentegevoel. Het is nu nog officieel winter in Chili, maar de zomertijd is al begonnen. In het voorlaatste weekend van augustus, is van zaterdag op zondag de klok een uur vooruit gezet. Het tijdsverschil met Nederland is nu vijf uur in plaats van zes uur. Ik ben verbaasd dat de zomertijd nu al begonnen is. Dit zou hetzelfde zijn als er in Nederland besloten wordt om de zomertijd al het voorlaatste weekend van februari te laten ingaan.
Ook voor de Chilenen is de zomertijd verwarrend. De ene Chileen zegt tegen ons dat binnenkort de klok een uur wordt teruggezet vanwege de zomertijd. Ik zeg tegen hem dat ik het me niet kan voorstellen dat de klok teruggezet wordt, volgens mij wordt die juist vooruit gezet. Een andere Chileen zegt tegen ons dat in Chili altijd de zomertijd in gaat, tijdens het laatste weekend van augustus. Zoals zo vaak blijkt dat de informatie die de Chilenen ons geven, niet geheel juist is. Vaak klopt de helft, maar welke helft dat is, moeten we zelf maar zien te achterhalen. In de praktijk betekent dit voor ons dat we belangrijke informatie bij meerdere mensen checken.

Inmiddels worden de dagen ietsjes langer, maar ook dit mag geen naam hebben. ’s Morgens komt de zon een kwartiertje eerder op dan twee maanden geleden, en ’s avonds gaat die een kwartiertje later onder. Wat misschien nog wel belangrijker is, is dat de schemering nu wat langer duurt dan in het begin. Dit komt omdat we steeds zuidelijker komen en dus verder weg van de evenaar, inmiddels bijna 1700 km verder weg. Oftewel, we hebben nu een klein uurtje langer licht dan in het begin van onze tocht. Maar, dat de lente er voor ons aankomt en de dagen echt langer zullen gaan worden, is een feit, net zoals dat in Nederland binnenkort de herfst zal beginnen, ook al zullen we binnenkort de ‘bloeiende woestijn’ en het ‘lentegevoel’ achter ons laten. Over ongeveer vier dagen komen we in het koude gebied van de pinguïns. We zullen er een dag voor uit trekken om nader kennis met ze te maken. Ze zitten op een eiland. Om ze niet te veel te laten schrikken, zullen we ons van te voren douchen en er met een bootje naar toe gaan, zonder wheelies. Eén dooie vogel is genoeg.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Region 3: Atacama. Bookmark de permalink .

Een reactie op Lente

 1. Karl zegt:

  Hoi Arlen en Jeanette,

  Ik heb een bericht gezien over deze verwachte bloemenzee in de Atacama woestijn. Ik weet niet meer of het op tv was, of misschien in de krant. Het meest waarschijnlijkst is dat het in de Kidsweek van Amber stond! Er werd vermeld dat er veel regen in de Atacama woestijn gevallen was en dat dit erg ongebruikelijk was rond deze tijd van het jaar. Dus een zeer uitzonderlijke situatie en die maken jullie nu mee!
  Wij hebben zojuist de natste zomer gehad in Nederland (sinds 1906) toen ze begonnen zijn met het registreren van de neerslag. M.a.w. we zijn blij dat we nog 2 weekjes in Griekenland zijn geweest, zodat we toch nog een echt vakantie-gevoel hadden. Hopelijk wordt het najaar echter net zo goed als het voorjaar. Dat was nl. het droogste sinds tijden.
  Gisteren wel nog lekker ’s avonds buitengezeten na een erg warme zonnige dag maar nu is het kwik weer gedaald naar 22 graden en is het bewolkt. Wel lekker tennisweer trouwens….

  Groetjes,
  Karl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s