Bijna 1000 km gelopen!

Vandaag 5 augustus hebben we een rustdag genomen in Antofagasta, en morgen zullen we hier ook weer een rustdag nemen om vervolgens zondag door te lopen richting Taltal. Taltal ligt zo’n 250 km verder en is de eerstvolgende grote plaats die we zullen tegenkomen.

We hebben inmiddels 987 km gelopen, net geen 1000 km. Maar wat net zo belangrijk is, we hebben al 1000 bomen ‘opgehaald’ (= 1000 Euro). Uiteraard hopen we dat als we 2000 km gelopen hebben, we kunnen zeggen dat we dan 2000 bomen hebben opgehaald! Ons doel is immers om voor iedere km die wij lopen één boom te doneren aan Conaf (soort Chileense ‘staatsbosbeheer’). Zij beheren alle nationale parken in Chili en zij ondersteunen ons. Wij mogen gratis overnachten in hun hutten. Vooral de eerste 500 km, op de Altiplano, hebben we hier vaak gebruik van gemaakt. Over 200 km is waarschijnlijk de volgende hut van Conaf.

Een aantal mensen heeft ons al per mail gevraagd ‘liggen jullie nog wel op schema, zullen jullie het einde wel halen, omdat jullie in het begin zoveel tegenslagen hebben gehad’?
Of we het einde, Punta Arenas zullen halen is moeilijk te zeggen. Het is in ieder geval nog een heel eind, zo’n 6000 km waarin van alles kan gebeuren. Echter, doordat we de route hebben aangepast, we zijn al eerder naar de kust gelopen, hebben we ongeveer 400 km ‘afgesneden’. Oftewel, onze aangepaste route is een stuk korter. Hiermee hebben we in één klap onze achterstand weggewerkt!
Dus, we liggen gewoon op schema. Ondanks het feit dat het halen van Punta Arenas niet het belangrijkste doel is, het belangrijkste doel is de tocht zelf, is het toch wel een prettig idee dat het allemaal nog steeds haalbaar is.

De afgelopen anderhalve maand hebben we een beetje volgens een ‘vast schema’ gelopen. De reden hiervoor is, is dat het hier nu winter is en al om ongeveer half zeven, kwart voor zeven, donker is. Nu we aan de kust zijn, is het na zonsondergang niet zo koud buiten, de temperatuur daalt hier nu ’s nachts naar ongeveer 10 C, maar op de Altiplano was het na zonsondergang direct steenkoud en daalde de temperatuur ’s nacht naar – 20 C.
We willen, ook nu het niet meer zo koud is, toch voor het donker de tent hebben opgezet en gegeten hebben (en afgewassen!). Aangezien we van te voren nooit zo goed weten of we ergens binnen kunnen slapen, of onze tent moeten opzetten, willen we het liefst voor 4 uur, maar in ieder geval uiterlijk om half 5 stoppen met lopen. En, we willen ook per dag ongeveer 30 km afleggen.

Dus, iedere ochtend gaat om 7.00 uur de wekker af (als we gaan werken gaat deze om 7.15 uur af). Afhankelijk van waarin we overnachten, onze tent, een ruimte waarin we zowel onze matjes als slaapzakken moeten gebruiken, een ruimte waarin we alleen maar onze slaapzakken hoeven te gebruiken, of een hotel met een echt bed, beginnen we tussen kwart over 8 en 9 uur aan onze tocht.
Als ontbijt hebben we het liefst 2 gebakken eieren met brood, wat ze in veel hotels serveren. Maar als we zelf voor ons ontbijt moeten zorgen, wat meestal het geval is, dan is het brood van gister, met kaas of pindakaas en als dat er niet is, dan eten we met z’n tweeën een rol koekjes op.

Na ongeveer 2 uur lopen, rusten we een kwartiertje uit en eten wat. Dit is of brood van gister, en als dat er niet is, weer heel veel koekjes met daarna nog wat chocola of pinda’s. Aangezien we op de Altiplano wat kilo’s zijn verloren, eten we, of beter gezegd, snoepen we dat er weer bij door vaak na het ‘echte eten’ nog wat chocola en of pinda’s te nemen. Inmiddels zijn we weer goed op gewicht.
Nog eens 2 uur later is het tijd voor lunch. Als we geluk hebben komen we een restaurantje tegen. Dit was een aantal keren het geval op de route tussen Iquique en Antofagasta, zo’n 400 km. Meestal kun je in zo’n restaurantje tussen de middag alleen maar een ‘almuerzo’ krijgen. Dit bestaat uit een ‘cazuela’ en een hoofdgerecht. Een cazuela is een soort maaltijdsoep. Deze bestaat uit wat groente, met wat vlees, meestal een stukje kippenpoot, een gekookte aardappel en een stukje maiskolf met een lengte van ongeveer 3 cm. Soms kun je kiezen wat je als hoofdgerecht wilt, maar vaak ook niet. In de praktijk is het een stukje vlees, varkensvlees of rundvlees met wat droge rijst en soms een beetje salade. Zo voor één keer in de week is een almuerzo best lekker.

Als er geen restaurantje is dan eten we of brood van gister of puree de papas, oftewel aardappelpuree. Dit is makkelijk en snel klaar te maken. Een kleine liter water aan de kook brengen, wat melkpoeder, geraspte kaas (dit is in veel winkels te koop in zakjes van 40 gram) en wat zout erbij en op het laatst als alles goed kookt, de aardappelpoeder erbij en alles nog eens goed doorroeren. Soms doen we er nog wat rozijnen bij of ander gedroogd fruit. Daarna uiteraard weer wat chocola en / of pinda’s.

Als we na ongeveer 15.00 uur een plek zien waar we wellicht binnen kunnen overnachten, bijvoorbeeld omdat er een klein dorpje is, dan gaan we het dorpje in en vragen naar overnachtingsplekken. We vragen eerst of er iets ‘officieels’ is zoals een hotelletje, en als dat er niet is, wat in een klein dorpje meestal het geval is, vragen we of er ergens een ruimte vrij is, zoals bijvoorbeeld een ‘sala communal’ (gemeenschapshuis) of dat iemand nog ruimte over heeft waar we één nacht kunnen liggen. Meestal is er wel iets, maar dat iets is bijna altijd zonder water en elektriciteit. Maar goed, het heeft wel als voordeel dat we de tent niet hoeven op te zetten.

Als we iets gevonden hebben om te overnachten eten we eerst nog wat koekjes, chocola en / of pinda’s en gaan dan de spullen klaarzetten zodat we kunnen slapen (indien nodig, tent opzetten, matjes opblazen, slaapzakken aan elkaar ritsen). Tussen vijf en half zes gaan we koken, behalve als er een restaurantje in de buurt is. Dit is bijna altijd wel het geval als we in een hostal zitten en anders is dat maar af en toe het geval. In het begin aten we alleen maar pasta met een soort tomatensaus, maar sinds Iquique, waar we luxere levensmiddelen konden kopen, eten we nu vaak risotto. Deze gevulde rijst hoeft maar 5 minuten te koken. De kooktijd is voor ons belangrijk omdat we zelf onze brandstof, benzine, mee moeten nemen. Als saus nemen we een kant en klaar saus waar we soms nog wat aan toe voegen, gedroogd fruit, geraspte kaas of gedroogd vlees. Binnen 10 minuten is het eten gereed.

Hoe laat we vervolgens gaan slapen hangt voor een groot gedeelte af of er elektriciteit is. Zo ja, dan ga ik nog wat lezen. Het afgelopen jaar heb ik voor mijn verjaardag van Arlen een e-reader gekregen. Op deze e-reader kun je ‘oneindig veel’ e-boeken plaatsen. Ideaal voor als je langere tijd weg bent. Inmiddels ben ik met mijn negende boek bezig. Totaal staan er nu 45 boeken op mijn e-reader. Voor diegene die geïnteresseerd zijn, onderaan dit verhaal staan de boeken genoemd die ik nu in Chili gelezen heb.

Ik verwacht dat we de komende maand zullen lopen volgens het bovenstaande ‘schema’. We zullen in die periode nog gewoon de kustroute blijven volgen, waarbij de temperatuur waarschijnlijk niet echt zal veranderen, en het zal gedurende die tijd ook nog steeds rond half 7 donker zijn. Daarna, als we richting lente gaan en de dagen langer zullen worden en het warmer zal worden, zullen we wel zien wat we dan het prettigste vinden.

Gelezen boeken tot nu toe

1) Jungle, Shirley Conran
2) Doodsimpel, Peter James
3) Het diner, Herman Koch
4) In de naam van mijn vader, Aefke ten Hagen
5) Twilight, een levensgevaarlijke liefde, Stephenie Meijer
6) Zusje, Camilla Lackberg
7) De dood voor ogen, Peter James
8) Regen en sterren, Maeve Binchy
9) De hongerspelen, Suzanne Collins

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Region 2: Antofagasta. Bookmark de permalink .

Een reactie op Bijna 1000 km gelopen!

 1. Reggy zegt:

  Ha Arlen en Jeannette,
  Grappige foto van jullie proviand, en fijn dat jullie weer op “gewicht” zijn. Die 1000 km is toch wel een bepaalde mijlpaal en over de boompjes gesproken, ik ga er zometeen in investeren, dat was er tot nu toe bij ingeschoten.Het blijft leuk om jullie verhalen te lezen en ik sta er van versteld dat Jeannette naast het schrijven, lopen etc en het (soms) ontbreken van licht al 9 boeken heeft gelezen.
  Groetjes en succes!!!!
  Reggy en Jan
  ps 27 augustus gaan we wandelen in Diemen, (maar Arlen, je begrijpt dat worden er geen 30)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s