De eerste kilometer, de eerste boom.

Victor Vera loopt zenuwachtig heen en weer in de lobby van hotel Windsor Palace. Het is vrijdagochtend tien over acht en over vijftig minuten moet alles perfect verlopen. Wij zijn dan de hoofdrolspelers. Hij probeerde ons zojuist tevergeefs te bellen op onze kamer, zou er iets mis zijn? We hoorden de telefoon wel overgaan, maar stonden al klaar om naar de lift te gaan. Victor ziet ons zo wel komen. Ik laat Jeannette eerst met haar wheelie naar beneden gaan, daarna pak ik met mijn wheelie de volgende lift.

Victor is duidelijk opgelucht als hij ons de lobby in ziet lopen. We krijgen allebei een stevige Chileense omhelzing als begroeting. Of alles goed gaat en of we er klaar voor zijn, wil hij weten. Natuurlijk gaat alles goed, stel ik hem gerust, we zijn er klaar voor.

Victor is een van de directeuren van Trekkingchile. Hij is ons aanspreekpunt en de contactpersoon voor alles in Chili dat met onze tocht te maken heeft. Samen met Freddy Neira, de marketingman van Trekkingchile, heeft hij de ceremonie voorbereid. Op het Plaza de Armas, het centrale plein in Santiago, is vandaag de officiële start van onze tocht door Chili. Hier bevindt zich het ‘nul-kilometerpunt’ van Chili. Vanaf hier gaan we onze eerste officiële kilometer lopen.

Onderweg naar Plaza de Armas belt Freddy met Victor. Ja, we zijn onderweg. Ja, de wheelies zijn erbij. Niets wordt vandaag aan het toeval overgelaten. De eerste kilometer vandaag moet goed gaan, de volgende 7499 zijn van latere zorg.

Op Plaza de Armas wordt druk gewerkt. Over 30 minuten begint de ceremonie, maar het podium wordt nog gebouwd, de geluidsinstallatie wordt getest en banners en vlaggen worden opgehangen. Nieuwsgierige Chilenen komen in cirkeltje om het podium staan. Er staat wat te gebeuren en er zijn er genoeg die dat niet willen missen.

Stipt om negen uur dirigeert Freddy ons naar het podium. We klimmen erop, samen met onze wheelies. Ook ‘Forestin’ de mascotte van CONAF (het Chileense staatsbosbeheer) wordt het podium op geholpen. Geflankeerd door twee boswachters wordt deze uit de kluiten gewassen marmot naar het trapje gestuurd en op het podium naast de katheder neergezet. De omroeper kondigt de eerste spreker aan en Victor Vera legt uit wat we gaan doen en hoe we het gaan doen. Wij staan wat onwennig bij onze wheelies op het podium terwijl een paar videocameras alles vastleggen en een twintigtal fotografen zich rond het podium verdringen. Daarna volgen Maaike van Koldam, van de Nederlandse Ambassade, Eduardo Katz, directeur van Conaf en Pauline Kantor, directrice van het overheidsprogramma ‘Elige vivir sano’, kies voor een gezond leven. En zij vinden ons een perfect voorbeeld daarvan. Om dat benadrukken krijgen we een mand appels overhandigd. Dan is het onze beurt om Plaza de Armas toe te spreken. Tot slot voert de burgemeester van Santiago het woord. We begrijpen lang niet alles wat hij zegt, maar er volgt een mooi applaus en we krijgen van de burgemeester een grote Chileense vlag waarmee we veelvuldig moeten poseren voor alle fotografen.

Vervolgens neemt Freddy weer de regie in handen. We lopen langzaam met onze wheelies over Plaza de Armas, naar de cathedraal en door de Ahumada, de drukste winkelstraat van Santiago. We passeren La Moneda en lopen door de Paseo Bulness naar het kantoor van Conaf. Een groot deel van de fotografen volgt ons. Bij Conaf wachten twee parkwachters ons op. Ze overhandigen ons posters, petjes en een polo-shirt als dank voor de bomen die wij aan Conaf gaan geven en het voorbeeld dat we stellen voor alle Chilenen. We krijgen ook een klein boompje dat we vervolgens, ten overstaan van de fotografen aan de parkwachters teruggeven. Een symbolische eerste boom na een symbolische eerste kilometer. Nog 7499 te gaan.

Meer foto’s en een spaans verslag zijn te vinden op de website van Fundacion Trekking Chile.

En in de grootste krant van Chili, El Mercurio, stond vandaag onderstaand bericht (ze moeten nog wel een beetje wennen aan alle getallen).

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Bijzonderheden. Bookmark de permalink .

4 reacties op De eerste kilometer, de eerste boom.

 1. Koos Saathof zegt:

  Hallo lopers,
  Dat was een mooie ceremonie aan het begin.
  Dat is ook wel passende aandacht voor jullie plan.
  Nu zullen er wel vele stille kilometers volgen met weinig aandacht. Maar misschien hebben we het mis en krijgen jullie nog heel veel aandacht onderweg? Wie weet.
  We wensen jullie alle goeds!

  van je Hoornse buren,
  Koos en Renske

 2. Anja Terwindt de Bruin zegt:

  Wat een leuke ceremonie en begin van jullie wandelavontuur. Veel succes met alle diepte en hoogtepunten, we volgen jullie ‘op de voet’! Maar met ‘Forestin’ als mascotte die je bijstaat moet het zeker gaan lukken!

 3. Jos Vermeulen zegt:

  Nou, al die publiciteit is inderdaad niets vergeleken bij het artikel in ‘De Schakel’, ons plaatselijk leugenaartje zeg maar. Ook heb ik je advies opgevolgd om te googlen op Arlen+Jeannette+Chile. Het is werkelijk overweldigend, ongeveer 237.000 resultaten! Maar na even doorklikken werd me al snel duidelijk dat jullie algemene voornamen hebben die heel veel voorkomen. Daarom heb ik de zoekopdracht verfijnd met jullie achternamen. Dat levert nog altijd 372 hits op. Zelfs op de laatste pagina (11) geeft de website van La Tercera de volgende tekst: Los holandeses Jeannette Leenders y Arlen Hoebergen, comienzan su “Desafío más …. ¿Cambiará la relación de Chile con Perú dependiendo de quien gane hoy la …

  In Chili zijn jullie nu al helden, terwijl de tocht nog moet beginnen. Dat betekent dat de Chilenen ontzettend veel vertrouwen hebben in jullie missie. Stel ze niet teleur en ga er voor. Wij volgen jullie avonturen met veel plezier.
  Adios
  Annelies & Jos

 4. Nel-Wim zegt:

  geweldig goed. Heel leuk om al die foto’s te ien en ’t v erslag te lezen.

  heeel veel succes

  groetjes
  Nel en Wim

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s